skip to Main Content

 

Tüp Bebek Tedavisi

Günümüzde çiftlerin en çok tercih ettiği yardım alarak üreme tedavilerinden biri olan Tüp Bebek Tedavisi, özellikle son yıllarda çeşitli nedenlere bağlı olarak bebek sahibi olamayan çiftlere yüksek oranda yardımcı olmaktadır.

Tüp bebek, uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucunda etkin sonuçlar verir hale gelmiş ve ülkemizde de giderek yaygınlaşma göstererek çiftlere bebek sahibi olma imkânı tanınmıştır. Normal yollar ile bebek sahibi olamayan evli çiftlerin en sık kullandığı yöntemlerden biri tüp bebek tedavisidir.

Tüp Bebek Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Tüp bebek tedavi seçenekleri kendi arasında 6 farklı kategoride incelemek mümkündür. Bu seçenekler bazen çiftlerin kendilerine bırakılırken bazen de doktorları tarafından tavsiye edilmektedir. Peki, tüp bebek tedavi seçenekleri arasında neler yer alır? Daha yakından bakalım.

  • Tüp bebek
  • İlaçsız tüp bebek
  • Konforlu tüp bebek
  • Doğal tüp bebek
  • Hapla tüp bebek
  • Mikroenjeksiyon

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisinde genel olarak evli çiftlerde ilk yılda yüzde 80 oranında gebelik görülür. Geri kalan yüzde 20’lik kısımda ise kadın ya da erkeğe ait sebeplerle gebeliğin oluşmaması mümkündür. Öyle durumlarda genel olarak gebeliği engelleyen sebebi üzerinde araştırmalar yapılır. Kadında hormon testleri, rahim filmi, rahim içi optik cihazla inceleme ve smear testi gibi uygulamalar gerçekleşti. Erkekte ise sadece sperm testi yapılması yeterli olmaktadır. Kadın ya da erkek de herhangi bir nedenle bebeğin oluşmasını engelleyecek bir sorun tespit edildiği anda yardımcı yöntemler devreye alınır. Bu yardımcı yöntemler genel olarak aşılama ve tüp bebek olarak karşımıza çıkar.

Tüp bebek özellikle erkeklerde sperm sayısının kalitesi düşük olduğu durumlarda gerçekleştirilir. Kadında ise genel olarak tüplerin tıkalı ya da yumurtlamanın problemli olduğu durumlarda gerçekleştirilir. Genel olarak adet döneminde iğne olarak yumurtlama ilaçları yapılır. Yumurtanın gelişim durumuna göre günlük olacak şekilde iğne olarak ilaç uygulaması da yapılabilir. Bunun yanında yaklaşık 8 – 10 gün sonra yumurta büyüklüğü ortalama 17 – 20 mm olduğu sırada çatlama adı verilen iğne uygulanır. İğnenin yapılmasının ardından 36 saat geçtikten sonra özel bir merkezde ve anestezi uygulaması altında ultrasonografi ile yumurtalar toplanır.

Daha sonra erkeğin de spermleri alınarak yumurtalar bir araya getirilir. Bu birleştirmenin ardından döllenmiş yumurtanın dışarıda gelişimi yaklaşık olarak 3 ile 5 gün arasında takip alınır. Hem kaliteli hem de güzel bir şekilde çoğalan döllenmiş yumurta ultrasonografi ile transfer edilir. Tabii bunun yanında iğne ya da hap şeklinde birtakım ilaçlar ile döllenmiş yumurtanın gelişim süreci desteklenir. Transfer işleminin ardından 10 gün geçtikten sonra kanda gebelik testi yapılır ve ortaya çıkan sonuç öğrenilir.


Gebelik ve doğum tüp bebek

Tüp Bebek En Fazla Kaç Kez Denenebilir?

Tüp bebek tedavisinin denenmesi konusunda herhangi bir sınır yoktur. Denemeler iyi bir merkezde yapılmasına rağmen gebelik elde edilemiyorsa deneme sayısı arttıkça beklentini bir azalma meydana gelebilir. Gebeliğin oluşmaması nedenini bazen tutunamama problemi olarak ortaya çıkar ve çiftler birçok denemenin ardından gebeliğe ulaşır.

Tüp Bebekte Yaş Gebe Kalma Şansını Etkiler Mi?

Tüp bebek tedavilerinde gebe kalma şansına etki eden pek çok faktör bulunur. Bu faktörlerden en önemlisi tedavi gören kadının yaşı olmaktadır. 35 yaşın altındaki kadınlarda gebelik şansı en yüksek, 38 – 40 yaşlarında azalan ve 42 – 44 yaşlarında en düşük gebelik şansı ortaya çıkar.

 
 

 

 

Mesajlaşmayı Başlat
Merhabalar, nasıl yardımcı olabilirim? 🙏
Hello, how can I help you? 🙏
Ücretsiz Uzman Ön Görüşmesi