skip to Main Content
Gebelik Hesaplama

Gebelik Tarihi Hesaplama Aracı

Hamile kaldığınızı öğrendiğinizde, beraberinde gebelik tarihi hesaplama serüveniniz de başlar. Bu serüven yaklaşık 9 ay 10 gün devam eder.  

Bebeğimin doğacağı tarihi nasıl hesaplarım? diye merak ediyorsanız, ilk olarak gebeliğinizin hangi haftada olduğunu tespit etmeniz gerekir. Size özel olarak tasarlanmış olan, gebelik hesaplama aracımız sayesinde; hamileliğinizin kaçında haftasında olduğunuzu ve bebeğinizin doğacağı tarihi tahmin etme şansını elde edebilirsiniz. 

Gebelik Tarihi Hesaplama Aracı 

Gebelik hesaplama aracı, hamileliğinizin hangi haftasında olduğunuzu ve bebeğinizi ne zaman kucağınıza alacağınızı tahmin etmenize olanak sağlar. Aracımız, gebelik tarihinizi belirlemek için son adet döneminizin ilk gününü kullanır. 

Bu araç, aynı zamanda hamilelik sürecindeki önemli doktor kontrollerinin, bebeğinizin ilk kalp atışının, ilk hareketlerinin ve diğer önemli gelişmeleri hakkında da size fikir sağlar. 

Gebelik hesaplama aracı, normal hamileliklerin yanı sıra; tüp bebek tedavisi gören anne adayları için de faydalıdır. Fakat şunu da unutmamak gerekir ki; doğumun ne zaman olacağı %100 doğru olarak saptanamaz. Doğum tarihiniz değişebilir. Bu nedenle, hamileliğiniz boyunca doktorunuzla düzenli olarak görüşmeniz önemlidir. 

Gebelik Tarihi Ne Zaman Başlar? 

Gebelik tarihi, hamileliğinizin kaç haftalık olduğunu belirtir. Hamilelik, kadının yumurtası ile erkeğin sperminin birleşmesiyle başlayan ve yaklaşık 9 ay 10 gün süren bir dönemdir. 

Gebelik tarihinizi belirlemek için son adet döneminizin ilk gününü hatırlamanız gerekir. Bu nedenle anne adayları, adet tarihlerini not etmeleri gerektiğini aklından çıkarmamalıdır. Bir gebelik ortalama olarak 280 gün devam eder. Gebelik hesaplama yaparken en çok kullanılan yöntem, son adet döneminizin ilk gününe 40 hafta veya 280 gün ilave etmektir. Bu yöntem, adet döngüsü düzgün olan kadınlar için daha doğru sonuç verir. 

Adet döngüsü düzensiz olan kadınlar ise doktorlarına danışmalı ve ultrasonla hamilelik tarihini tespit etmelidir. Gebelik tarihi, hamileliğinizin başlangıç günü değil, son adet döneminizin ilk gününe göre hesaplandığı için, bebeğinizin aslında birkaç hafta daha yeni olduğunu unutmayın. 

Gebelik tarihi hesaplamanın kesin bir sonuç vermediğini akılda tutun. Bebeğinizin doğacağı zamanı kendisi belirleyecektir. Web sitemizdeki doğum tarihi ve gebelik hesaplama aracımızı kullanarak, doğum tarihinizi en yakın sonuçlarla tahmin edebilirsiniz. 

Gebelik Tarihi Nasıl Hesaplanır? 

Gebelik tarihi hesaplanırken, döllenme günü değil; son adetin başlangıç günü önemlidir. Çünkü son cinsel ilişki günü, gebelik süresini yanlış gösterebilir. Ayrıca pek çok anne adayı cinsel ilişki gününü tam olarak anımsayamayabilir. Her kadının yumurtlama günü de değişiktir. Bu yüzden kadın doğum uzmanları, son cinsel ilişki gününe dayanarak gebelik hesaplaması yapmaz. 

Peki gebelik haftası nasıl doğru olarak hesaplanır? Hamilelik hesaplamasında göz önünde bulundurulması gereken nokta, son regl tarihinin ilk günüdür. Buna dayalı yapılan tahminler, anne adaylarının doğum tarihi konusunda daha doğru bir sonuçlar verir. 

Bu nedenle hamileliğinizin hangi haftada olduğunu ve bebeğinizin ne zaman doğacağını bilmek istiyorsanız, hesaplamada son regl döneminizin ilk gününü temel almalısınız. 

Gebeliği Etkileyen Faktörler 

Hamilelik süresi, pek çok etkene bağlıdır. Bunlardan bazıları şunlardır: 

  • Anne yaşı: Hamilelik için ideal yaş aralığı 18 ile 35 yaş arasıdır. 35 yaşından sonra hamile kalan kadınlarda, bebekte down sendromu gibi genetik bozuklukların görülme olasılığı yükselir. 
  • Beslenme: Hamilelikte yeterli ve dengeli beslenmek, bebeğin beyin ve zeka gelişimi açısından çok önemlidir. Vitamin A, D, E, B6, B12, folik asit, omega 3, demir, bakır, çinko, selenyum, iyot gibi besin öğelerinin eksikliği, bebeğin öğrenme, konuşma, davranış ve motor fonksiyonlarında geri kalma ve zeka düzeyinde düşme sebebi olabilir. 
  • Genetik faktörler: Anne ve babadan gelen genlerin birleşmesi, bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimini belirler. Akraba evlilikleri, metabolik ve kalıtsal hastalıkların ve anomalili bebek sahibi olma riskinin artmasına neden olabilir. 
  • Anne kilosu: Hamilelik öncesi ve sırasında aşırı kilolu (obez) olan kadınlarda, yüksek tansiyon, diyabet gibi komplikasyonlar ve düşük, erken doğum, iri bebek gibi sorunlar daha sık görülür. 
  • Diyabet: Hamilelik öncesi veya sırasında diyabeti olan kadınlarda, bebekte kalp, böbrek, sindirim sistemi gibi organ anomalileri, iri bebek, düşük kan şekeri, solunum sıkıntısı gibi problemler ortaya çıkabilir. 
  • Yüksek tansiyon: Hamilelik öncesi veya sırasında yüksek tansiyonu olan kadınlarda, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), plasenta ayrılması, anne ve bebek ölümü gibi ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir. 
  • Enfeksiyon hastalıkları: Hamilelik sırasında kızamıkçık, sitomegalovirüs, toksoplazma, herpes, hepatit B, HIV gibi enfeksiyon hastalıkları kapmak; bebeğin beyin, göz, kalp, karaciğer gibi organlarında hasara, düşük, ölü doğum, erken doğum gibi sorunlara yol açabilir. 
  • Tiroid: Hamilelik öncesi veya sırasında tiroid hormonlarının çok veya az salgılanması; bebeğin beyin gelişimini ve hem annenin hem de bebeğin sağlığını kötü etkileyebilir. 

Bu faktörlerin gebeliği olumsuz etkilememesi için hamilelik öncesi ve devamında; alkol ve sigaradan uzak durmak, doktor muayenesine gitmek, sağlıklı beslenmek, gerekli testleri yaptırmak, stresi azaltmak ve düzenli egzersiz yapmak gibi önlemler almanız gerekir.

Gebelik Hesaplama Yöntemleri 

Gebelik tarihi hesaplama yöntemleri, hamileliğin başlama ve bitiş zamanını tahmin etmek için kullanılan farklı yöntemlerdir. Gebelik hesaplamada en çok tercih edilen yöntemler şunlardır: 

  • Son adet tarihine göre hesaplama: Bu yöntemde, son adet döneminin ilk gününden itibaren 280 gün sayılır. Bulunan sonuç muhtemel doğum tarihini verir. 
  • Ultrason Yöntemiyle hesaplama: Bebeğin gelişimini gösteren ultrason görüntüleri sayesinde fetal yaş saptanır. Fetal yaş, gebe kalınan günden itibaren bebeğin kaç haftalık olduğunu gösterir. 
  • Cinsel ilişki tarihi ile hesaplama: Bu yöntemde, gebe kalma olasılığı olan cinsel ilişki tarihine 266 gün eklenir. Fakat bu yöntem önerilmez. Daha önce belirttiğimiz sebeplerden dolayı güvenilir bir yöntem değildir. 
  • Tüp bebek ile hesaplama: Tüp bebek yöntemi ile hamile kalan kadınlar için konulan embriyonun yaşına bakarak gebelik tarihi belirlenir. 

Gebelik hesaplama yöntemleri, size yaklaşık ve tahmini tarihler sunar. Gerçek doğum tarihi ise bundan farklı olabilir. Anne adayının yaşı, sağlık durumu, bebeğin gelişimi ve çevresel faktörler gibi birçok etmen doğum tarihi üzerinde etkilidir. Bu yüzden, hamileliğinizin seyrini takip etmek ve bebeğinizin sağlığını sağlamak için sık sık doktorunuzla görüşmelisiniz. 

Gebelik Tarihi Hesaplamada Ultrason Yöntemi 

Ses dalgalarının esas alındığı ultrason taraması, gebelik sırasında bebeğin ve rahmin görüntüsünü çıkaran bir yöntemdir. Bu yöntem; bebeğin halini, gelişimini ve gebelik tarihi hesaplaması için kullanılır. 

Ultrason taraması, karından veya vajinadan olmak üzere iki farklı yöntemle yapılır. Genellikle gebeliğin ilk üç ayı (0-13 hafta) ve ikinci üç ayı (14-26 hafta) içinde uygulanır. Ayrıca, bebeğin organlarını ve kan akışını daha detaylı incelemek için detaylı ultrason veya Doppler ultrason gibi gelişmiş teknikler de tercih edilebilir. Ultrason taraması, anne ve bebek için zararlı ve ağrılı bir işlem değildir. 

Ultrason Taraması Kaç Kez Yapılır? 

Ultrason taramasının kaç defa yapılacağı, gebeliğinizin durumuna göre değişir. Genelde, gebelik boyunca en az iki kere ultrason taraması yapılması tavsiye edilir. Bunlardan biri, 11-14. haftalarda bebeğin organlarının ve olası anormalliklerin incelenmesi içindir. Diğeri ise, 18-23. haftalarda bebeğin gelişimi, plasentanın konumu ve amniyotik sıvı miktarının ölçülmesi içindir. 

Bazı durumlarda, gebelik tarihi belirlemek için ultrason taraması daha erken de yapılabilir. Ortalama olarak, gebelik başlangıcından doğum sonuna kadar 5 ile 10 kere arası ultrason taraması yapılabilir. Ultrason taraması, ses dalgaları kullanıldığı için, anne ve bebeğe zarar vermez. Gebelik evresini takip etmek ve bebeğin sağlığını korumak için önemli bir yöntemdir. 

Doğum Yapılacak Tarih Değişir Mi? 

Doğumun gerçekleşeceği tarih, gebelik hesaplama ile bulunan bir tahmindir ve zamanla değişebilir. Fakat bu durum, sizi endişelendirmesin. Bebeğin doğum tarihini etkileyen pek çok faktör vardır. 

Doktorunuz, hamileliğiniz süresince; bebeğinizin gelişimi, rahminizin durumu, plasentanın konumu, ultrason bulguları gibi etkenlere göre doğum tarihini güncelleyebilir. Doğum tarihi, tahminden farklı olsa bile bebeğinizin sağlıklı bir şekilde doğması için doktorunuzun önerilerine kesinlikle uymalısınız. 

İstenmeyen Gebelik Halinde Ne Yapılabilir? 

İstenmeyen gebelikler, kürtaj yöntemiyle sonlandırılmaktadır. Fakat, şunu da unutmamak gerekir ki; kürtaj, gebelikten korunmak için bir çözüm değildir. Hamile kalmaktan sakınmak için deri altı implant ve doğum kontrol hapları gibi güncel doğum kontrol yöntemlerini tercih etmelisiniz. 

Ülkemizdeki kanunlara göre gebeliğin ilk 10 haftasında kürtaj yaptırabilirsiniz. Kürtajda, rahim içindeki gebelik dokusu vakumla alınır. Kürtaj, gebeliği sonlandırmanın yanı sıra, düşük sonrası veya tanısal amaçlı da yapılabilir. Bu konu hakkında daha çok bilgi edinmek için bize ulaşabilirsiniz. 

Mesajlaşmayı Başlat
Merhabalar, nasıl yardımcı olabilirim? 🙏
Hello, how can I help you? 🙏
Ücretsiz Uzman Ön Görüşmesi