skip to Main Content
Implantasyon Kanaması

Yerleşme Kanaması Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi sonucu oluşan ve adet kanamasından birkaç gün önce görülen, açık pembe ya da kahverengi renkte, az miktarda ve lekeli bir kanamadır. Hamilelik işaretlerinden biridir. 

Adet kanamasından farklıdır. İmplantasyon kanaması daha az sürer, daha az kanar ve daha açık renklidir. Hamileliğin neden olduğu bulantı, göğüs ağrısı, baş dönmesi gibi belirtilere de sebep olabilir. 

Bu kanama, hamile olabileceğinizi düşündürebilir; ancak her hamile kadında görülmez. Hamilelik durumunuzu net bir şekilde bilmek istiyorsanız, bir doktora başvurmanızı ve hamilelik testi yapmanızı tavsiye ederiz. 

Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur? 

Yerleşme kanaması, yumurtlama zamanından yaklaşık 7 gün sonra; adet kanamasından ise birkaç gün önce meydana gelir. 

Çalışmalar, yerleşme kanamasının üreme çağındaki kadınların sadece %15-25’inde görüldüğünü ortaya koymaktadır. Rengi soluk pembe, çok koyu veya siyaha yakın olabilir. Bu kanamayı deneyimleyenler; birkaç saat süresince akıntıda leke, nokta veya çizgi şeklinde kanama fark edebilir. 

Yerleşme Kanamasının Belirtileri Nelerdir? 

Rahim içine tutunan döllenmiş yumurta, bazı ince damarların kanamasına neden olabilir. Bu olaya yerleşme/implantasyon kanaması adı verilir. Birçok kadın bu kanamayı göremez ya da normal adet öncesi akıntıyla karıştırabilir. Çünkü kanama çok az ve kısadır. İmplantasyon kanamasının belirtileri şöyledir: 

  • Kanamanın rengi soluk pembe, kahverengi ya da siyaha benzer. 
  • Kanama çok azdır ve sadece ped veya iç çamaşırında iz bırakır. 
  • Kanama sırasında karın bölgesinde hafif bir ağrı veya kramp hissedilebilir. 

İmplantasyon kanaması genellikle zararsız bir olaydır; fakat herhangi bir kanama durumunda doktora danışmak önemlidir. Kanama çok yoğun, ağrı çok keskin veya akıntı kötü kokarsa; acilen bir kadın hastalıkları uzmanına gitmelisiniz.

implantasyon kanaması görüntüleri
yerleşme kanaması nasıl görünür

Yerleşme Kanamasının Olması Normal Midir? 

İmplantasyon kanaması, sağlıklı ve normal bir durumdur. Hamile kaldığınızın ilk belirtilerinden biri olabilir ve adetinizden birkaç gün önce ortaya çıkar. Kanama sırasında hiçbir acı veya ağrı hissetmeyebilirsiniz. Ancak bazı kadınlar, adet kramplarına benzer şekilde hafif sancılar yaşayabilir. Kanama, birkaç saat veya en fazla 2-3 gün sürer. 

Yerleşme kanamasını adet kanamasıyla karıştırmamalısınız. Bu nedenle kanamanın süresine ve miktarına, hangi renkte olduğuna ve diğer yerleşme kanaması belirtilerine dikkat etmeniz gerekir. Adet kanaması daha yoğun, kırmızı veya koyu renkli, düzenli ve uzun sürelidir. Adet kanamasıyla birlikte baş ağrısı, göğüs ağrısı, şişkinlik, iştah değişikliği gibi adet öncesi sendrom semptomları olabilir. İmplantasyon kanama da ise sıcak basması, sık idrara çıkma, ciltte yağlanma, yorgunluk, kabızlık gibi hamilelik semptomları olabilir. 

Yerleşme kanaması genellikle normal bir durum olsa da herhangi bir kanama olduğunda doktorunuza danışmanız gereklidir. Bazı durumlarda, bu kanama başka sağlık problemleriyle ilişkili olabilir. Örneğin şiddetli, uzun süreli veya koyu renkli bir kanama; dış gebelik, polip, düşük veya rahim ağzı enfeksiyonu gibi ciddi problemlerin işareti olabilir. Bu yüzden, kanamanın nedenini belirlemek ve doğru tedaviyi almak için bir kadın doğum doktoruyla görüşmenizi öneririz. 

Yerleşme Kanamasında Ağrı Olur Mu? 

Çoğu kadın açısından ağrısız bir durumdur; çünkü kanama oldukça kısa süreli ve hafiftir. Ancak, çok seyrek olarak hafif bir sancıya neden olabilir. Bazı kadınlar, hafif kramp veya rahim ağrısı gibi başka şikayetler de duyabilirler. Bu ağrılar genellikle uzun sürmez ve ağrıya sebep olmaz. Bu süreçte hissedilen ağrı, kişinin ağrıya dayanıklılığıyla da ilgilidir. Adet kanamasıyla aynı göründüğü için rengi, miktarı, süresi ve zamanı gibi özelliklerini dikkatli bir şekilde ayırt etmeniz gerekir. 

Kaç Gün Sürer? 

Yerleşme kanaması, ilk hamilelik belirtilerinden biridir ve genellikle birkaç saat veya gün sürer. En çok 2 ila 3 gün içinde biter. Kanama çok azdır. Çoğu zaman pedinizde veya iç çamaşırınızda pembe-kahverengi bir leke şeklinde belirir. Kanama önce kırmızı veya pembe renkte olup, daha sonra kahverengiye dönüşüp durabilir. 

Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, gebelik testi yaparak emin olabilirsiniz. Kanama 3 günden fazla devam eder veya şiddeti artarsa bir kadın doğum uzmanına görünmeniz sağlıklı olacaktır. 

İmplantasyon Kanaması Nasıl Geçer? 

Bu kanama, çoğunlukla birkaç gün sonra kendi kendine durur ve özel bir tedavi istemez. Ama, rahat etmek isterseniz şu tavsiyeleri deneyebilirsiniz: 

  • Sıcak Kompres Yapın: Karnınıza sıcak bir termos veya sıcak bir bez koyarak, acıyı azaltabilirsiniz. 
  • Dinlenin: Vücudunuz bitkin olabilir. Bu nedenle aşırı hareketten sakının ve eğer mümkünse dinlenin. 
  • Ağrı Kesiciler: Hafif bir acınız varsa, doktorunuza başvurarak ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz. Ama miktarını ve kullanım süresini doktorunuzla görüşmelisiniz. 
  • Sağlıklı Beslenin: Dengeli bir beslenme, vücudunuzun iyileşmesine ve güçlenmesine yardımcı olur. 
  • Sıvı Tüketin: Çok su içmek, vücudunuzun kendini onarmasını kolaylaştıracak ve ağrıyı hafifletecektir. 
  • Stresle Başa Çıkma: Stres; kanamanın şiddetlenmesine, adet döngünüzün aksamasına ve acıya neden olabilir. Bu yüzden stresten mümkün olduğunca kaçınmalısınız. 

Yerleşme kanaması, genelde önemli bir durum olmayıp kendi kendine biter. Ama, kanama çok şiddetli veya uzun olursa ya da başka endişe verici belirtiler görülürse, bir sağlık uzmanına gitmeniz gerekir. 

İstemen Hamile Kaldıysanız Ne Yapmalısınız? 

Doğum kontrol yöntemleri kullanmadan cinsel ilişkiye girdiğinizde, istemediğiniz bir hamilelikle karşılaşma ihtimaliniz yüksektir. Bu durumda, gebeliği bitirmek için kürtaj olmayı seçebilirsiniz. 

Kürtaj, rahim içindeki ceninin; doktorun ilaç veya vakum yöntemleriyle alması işlemidir. İstenmeyen gebelik halinde yapılabilir. Fakat, bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmaz. 

Türkiye’de kürtaj yaptırabilmeniz için, gebeliğin ilk 10 haftası içinde olmanız gerekir. İşlemi, deneyimli bir jinekolog; uygun donanıma sahip bir klinikte yapmalıdır. Kürtaj ile ilgili daha fazla bilgi almak için, sayfamızı inceleyebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz

Mesajlaşmayı Başlat
Merhabalar, nasıl yardımcı olabilirim? 🙏
Hello, how can I help you? 🙏
Ücretsiz Uzman Ön Görüşmesi