skip to Main Content
istanbul gebelik ve doğum

Gebelik ve Doğum

Gebelik, belki de kadınların hayatlarındaki en güzel serüvenlerden biridir. Dünyaya yeni bir canlı getirmenin sevinci ve mutluluğu ile bu süreci giren kadınlar, aynı zamanda yaşadıkları dönem içerisinde bir takım değişikliklerle karşı karşıya kalırlar.

Gebelik ve doğum, her kadın için özel bir yere sahiptir. 9 ay 10 günlük bir süreç sonunda dünyaya bir bebek getirmenin hayalini kuran kadınlar, bu dönemi hayatlarında birden fazla kez yaşama imkânını da elde edebilirler.

Doğum Nedir?

Doğum, karmaşık gibi görünen fakat aslında bunun tam tersi olan fizyolojik bir olaydır. Kadın vücudunda hormonlar rahim ve bebek birbiriyle oldukça mükemmel bir uyum içerisinde yaşayarak doğumu mümkün hale getirir. Ayrıca hamilelik sürecinde kadın bedeninde birtakım hormonsal değişiklikler meydana gelir ve bu değişiklikler gebelik sürecinin farklı bir boyuta taşınmasına neden olur.

Kaç Haftalık Hamileyim sorusunun cevabı için Tıklayınız ?

Gebelik ve Doğumu Kolay Hale Getirmek İçin Neler Yapılabilir?

Hamilelik dönemi, bazı kadınlar için oldukça zorlu bir süreç meydana getirebilir. Bu nedenle uzmanlar kadınların hamile olmadan önce ya da hamilelik sırasında kendilerini gebelik ve doğum için tam olarak hazırlamalarını ve bunun yanında meydana gelebilecek hormonsal değişiklikler karşısında ne yapmaları gerektiğini bilmeleri ne tavsiye etmektedir. Peki, gebelik ve doğumu kolaylaştırmak için neler yapılabilir? Daha yakından inceleyelim.

  • Her kadın hamilelik dönemi için kendini hazırlamalıdır.
  • Gebelik ve doğum konusunda yeterli bilgiler edilmelidir.
  • Egzersiz yaparak vücudunu güçlendirmeye çalışmalıdır.
  • Doğumdan önce gerekli gevşeme egzersizlerini yapmayı ihmal etmemelidir.
  • Doğum sırasında karşılaşacağı nefes alma aktivitesini tam olarak öğrenmelidir.
  • Her zaman doğumun kendiliğinden başlaması beklenmelidir.
  • Doğum sancıları başladığında yatakta kalmamaya özen gösterilmelidir.
  • Doğum sırasında kadının yanında her zaman sakin biri olmalıdır.
  • Her kadın doğum yöntemleri hakkında daha önceden birtakım bilgiler edilmelidir.
  • Doğum yapılacak hastane ve diğer detaylar çok önceden belirlenmelidir.

Op. Dr Aysun Altıntaş Kimdir ?

Doğum Çeşitleri Nelerdir?

Doğum çeşitleri kendi arasında 3 farklı kategoride incelenir. Bunlardan normal olanı adından da anlaşılacağı gibi normal doğumdur. Bir diğer doğum yöntemi ise sezaryen doğumdur. Normal doğumdan farklı olarak anne karnında küçük bir kesi oluşturularak yapılır. Bunların dışında ise son zamanlarda oldukça dikkat çekici olan bir başka düğüm yöntemi ise suda doğum olarak karşımıza çıkar. Şimdi, doğum yöntemlerini tek tek açıklamaya çalışalım.

Normal Doğum Nedir?

Normal doğum, doğum yöntemleri arasında doğumun doğal şekli olarak tarif edilir. Yani bilimsel olarak bakıldığında bebek vajinal yoldan gelir ve bunun yanında annenin doğum öncesi hissettiği ağrılar tamamen doğal olarak gerçekleşir. Ayrıca normal doğumda herhangi bir şekilde teknik alet ya da ameliyat gibi durumlara gerek duyulmaz.

Normal Doğum

Sezeryan Doğum Nedir?

Sezeryan doğum, lokal anestezi ya da genel anestezi altında gerçekleştiren cerrahi bir işlemlerdir. Bebek annenin karnında ve rahminde kesik açılarak alınır ve bu yöntem sayesinde bir veya birden fazla bebeğin de olmasını sağlamak oldukça kolay bir hale gelir. Sezaryen doğum bazen annenin kendi isteğine göre yapılabildiği gibi bazen de tıp ben gerek duyulan bir yöntemdir. Uzman doktorlar sezaryen doğum gerekli gördüğü durumlarda annenin bunun dışına çıkması pek de mümkün olmaz.

Sezeryen Doğum
Suda Doğum Nedir?

Suda doğum, özellikle son yıllarda çok sık karşılaşılan doğum yöntemlerinden biridir. Her geçen gün popüler hale gelen bu doğum yöntemi, bir anlamda normal doğum sınıfına girer ve suyun sancıya karşı daha dayanıklı olunmasında etkili olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca doğum anında salgılanan endorfin hormonu su gibi ortamlarda daha kolay algılanır ve bu şekilde annenin doğum sırasında daha rahat olmasına yardımcı olur. Bunun yanında bebeğin şu olan bir ortamdan gerçek ortama geçişinde yaşayabileceği şokların önüne geçer.

Normal Doğuma Hazırlık Egzersizleri Nelerdir?

Doğumun daha rahat geçmesi için uzmanların da tavsiye ettiği birtakım hazırlık egzersizleri bulunur. Bu egzersizler yapılarak daha rahat bir doğum geçirmek her zaman için mümkündür. Karın kaslarını güçlendirici egzersizler ve kegel egzersizleri olarak iki farklı kategoride incelenen egzersiz hareketlerine daha yakından bakalım.

Karın Kaslarını Geliştiren Egzersizler:

  • Normal bağdaş kurarak oturma
  • Ayak tabanları birbirine temas edecek şekilde bağdaş kurarak oturmak
  • Mekik ve germe egzersizleri

Kegel egzersizleri;

Kegel egzersizlerinde amaç her zaman çatı kemiklerinin hemen altında bulunan kasları güçlendirmektir. Bu egzersizler ile pelin olarak adlandırılan bölgede bulunan kaslar ve bunun yanında üretra çevresinde yer alan kaslar güçlü bir hale getirilir. Kegel egzersizleri ile güçlenen kaslar doğum anında kasların işlevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur. Ayrıca doğum sonrası ortaya çıkabilecek sarkma ya da idrar kaçırma gibi olumsuz durumlar ise en düşük seviyeye indirgenir.

Erken Doğum Nedir?

Normal doğumda gebelik genel olarak 40 haftalık bir süreç sonunda sona erer. Ancak gebeliğin 36. haftadan önce gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılır. Ayrıca gerektiği zamandan önce dünyaya gelen bebeklere prematüre bebek denir. Tüm hamilelikler baz alındığında yaklaşık olarak yüzde 8 gibi bir erken doğum oranın karşımıza çıkar. Ayrıca erken doğuma neden olan faktörler tam olarak bilinmemektedir. Buna rağmen hamilelik sürecinde meydana gelen bazı durumlar erken doğum riskini meydana getirebilmektedir.

Bebekler Neden Prematüre Doğar?

Bebeklerin prematüre olmalarının nedeni tam olarak açıklanan adı gibi bazı araştırmalar prematüre doğma riskinin var olduğu annelerde karşılaştıkları durumları aşağıdaki gibi ifade etmektedir;

  • Daha önce prematüre bebek doğurmuş kadınlar
  • İkiz, üçüz ya da daha fazla bebek dünyaya getirecek kadınlar
  • Rahim ya da servikal anormallikleri bulunan kadınlar
  • İlk kez doğum yapacak genç kadınlar
  • İlk çocuğunu 37 yaşın üzerinde dünyaya getirecek kadınlar
Mesajlaşmayı Başlat
Merhabalar, nasıl yardımcı olabilirim? 🙏
Hello, how can I help you? 🙏
Ücretsiz Uzman Ön Görüşmesi